Home

Columns

Verhalen

Artikelen

Contact

 

 

 

 

Willem

“Mijn God, mijn God. Heb medelijden met mij en mijn arme volk”. Dit waren volgens de overlevering de laatste woorden van Willem van Oranje, nadat hij neergeschoten was door Balthasar Gerards in de Delftse Prinsenhof.

Het bewijs van deze eerste politieke moord in ons land zijn in de muur bij de trap waarover de Prins naar beneden kwam, de kogelgaten te vinden. Twee kogelgaten. Heel wat Nederlanders hebben dit bij een bezoek aan Delft met eigen ogen kunnen constateren. En toch…

En toch is in verscheidene geschiedenisboeken te lezen dat de Vader des Vaderlands door drie kogels om het leven werd gebracht. Wat is de waarheid?

In een poging om achter dit prangende mysterie te komen, is een forensisch onderzoeksbureau gestart met een onderzoek. Daarbij gebruikt men de meest moderne, eigentijdse methodes. En dat kost geld, durf ik te veronderstellen. Geld dat onder meer op tafel gelegd zal moeten worden door museum Het Prinsenhof. En dat is voor mij nou een mysterie. In een tijd dat bezuinigd moet worden op allerlei terreinen van ons dagelijks leven, op de zorg, op defensie, op toneel en orkesten, ja ook op de budgettering van musea, in die tijd gaat er geld naar het onderzoek of Willem van Oranje door twee of door drie kogels geveld werd.

Helaas moet ik toegeven dat het ombrengen van personen om politieke redenen min of meer regelmatig gebruikelijk is geworden. Hoeveel Amerikaanse presidenten zijn zo aan hun eind gekomen? En wie herinnert zich niet hoe Pim Fortuyn het leven liet?

Maar wat doet het ertoe hoeveel kogels daarbij gebruikt zijn? Of beter gezegd ‘misbruikt’?

Musea moeten afdelingen sluiten, orkesten opgeheven, omroepen moeten fuseren, mensen uit de culturele sector staan te demonstreren in Den Haag. Maar in Delft wordt gezocht naar een kogelgaatje dat er mogelijk niet is. Misschien zoekt men wel naar een naald in een hooiberg.

Misschien zoeken we allemaal wel naar enige redelijkheid.
Want onze samenleving dreigt wel door te slaan. Dat zou Willem ook beamen als hij nu leefde. Daarvan ben ik overtuigd…

                                              

Door Henk Dame, 14 juli 2011

 

Reageer op deze column!