Home

Columns

Verhalen

Artikelen

Contact

 

 

 

 

Total baas waarschuwt voor Peak oil

Olie is tegenwoordig in de uitverkoop. Ik zag dat een vat ruwe olie vandaag de dag zo’n 35 dollar doet. Een enorme daling vergeleken met de recordprijs van $147 per vat afgelopen juli. Lang leve de benzineslurpers zou je denken. Nee hoor, nu is het moment om vol in te zetten op duurzame energie.

Het investeren in nieuwe, duurdere bronnen is met de gedaalde prijs namelijk lang zo interessant niet meer. Steeds meer mensen nemen dan ook het woord “Peak Oil” in de mond. Hiermee bedoelen ze dat we wellicht de top van de wereldwijde olieproductie hebben bereikt, of dat we die top binnenkort gaan bereiken. De laatste prominent die hiervoor waarschuwt is de CEO van de Franse oliegigant Total, Christophe de Margerie. In de Britse krant Financial Times zegt hij dat hij zijn verwachte productiecapaciteit voor 2015 neerwaarts bij heeft gesteld vanwege het inzakken van de olieprijs.
Hij vertelt in de krant dat nationale oliebedrijven, die wereldwijd de meeste olie bezitten, en onafhankelijke bedrijven die een belangrijke rol spelen in het zoeken naar nieuwe oliebronnen het moeilijk hebben om investeringen te doen vanwege de kredietcrisis. Ook het internationale energie agentschap (IEA) heeft de verwachte olieproductie neerwaarts bijgesteld. De Margerie waarschuwt dat de goedkope olie slechts een kortdurend feestje zal zijn. Op de lange termijn denkt hij dat er een tekort aan olie zal ontstaan wanneer de vraag weer toeneemt en het aanbod achterblijft.

De waarschuwing van Total komt juist nu het bedrijf enkele investeringen in teerzanden heroverweegt en is uiteraard niet blij met de lage olieprijs. Waarschijnlijk onbedoeld, maar met zijn uitspraken benadrukt de oliebaas de noodzaak om serieus in te zetten op groene energie. Wanneer we nu inzetten op groen zorgen we dat we een duurzaam alternatief hebben voor olie. Misschien maar niet investeren in teerzanden dus, maar in wind- en zonne-energie.

In NL ondervinden energiebedrijven nog de nodige tegenwind bij duurzame initiatieven...  Ik vraag me af waarom Cramer nog altijd geen actie onderneemt.

 

Door Eline Ronner, 16 februari 2009

Reageer op dit artikel!