Home

Columns

Verhalen

Artikelen

Contact

 

 

 

 

Talent

Op de Nederlandse televisie zijn al jaren verschillende programma's die tot doel hebben om eventueel aanwezig zangtalent te ontdekken en te lanceren. Zo hebben we in het popsegment "Holland's got talent", hoewel die qua spraakmakendheid niet kan tippen aan de Britse variant, die onlangs nog Susan Boyle aan de oppervlakte bracht. Daarnaast is er Idols, dat er vooral om bekend is dat de jonge zangertjes zo genadeloos in de pan kunnen worden gehakt door de jury die er overigens zelf ook nooit veel van heeft gebakken.

Dan is er op het gebied van de musical "Op zoek naar...", waarbij eerst Evita werd gezocht en daarna Jozef. Daar gaat het er al aanmerkelijk gecivilizeerder aan toe: de kandidaten zijn om te beginnen al veel beter, en de kritiek die ze krijgen is voor de betrokkenen waardevol. Die komt dan ook van gezaghebbenden op dit gebied.

Ook voor aanstormend musicaltalent, maar daarnaast ook voor opera en operette is het programma "Una voce particolare". Om hieraan te kunnen deelnemen moeten de kandidaten eerst auditie doen, en de laatste serie liet van die audities ook beelden zien. Dat leverde soms hilarische TV-momenten op, maar de vergelijking met Idols drong zich daarmee ook wel op. Zit je eenmaal in het programma, dan krijg ook weer commentaar waar je als zanger wel degelijk je voordeel kunt doen. Veel kandidaten die in het programma zijn geweest, komen daarna ook redelijk aan de bak in het muziekmilieu.

Voor de individualisten onder de zangers is er het fenomeen Masterclass. We zagen afgelopen seizoen al dat zangers uit het populaire genre zich mochten wagen aan de Mattheuspassion. Jammer, dat hadden ze beter niet kunnen doen, want nu bleek pas goed hoe beroerd ze kunnen zingen.

Ik stuitte van de week op een "Masterclass" door J├╝rgen Baumwolle, alias Wim de Bie. Dit is de meest fantastische kruising tussen al de hiervoor genoemde programma's. Vooral aan het slot wordt op de welbekende Simplistiese wijze de draak gestoken met de bekende kinnesinne in de zangwereld.

Hulde aan Koot en Bie, het blijft jammer dat ze niet meer samen op de buis zijn!

 

Door Myra Ronner, 12 augustus 2009

Reageer op deze column!