Home

Columns

Verhalen

Artikelen

Contact

 

 

 

 

Per SMS geld doneren aan Haïti. Goed idee?

Na de verwoestende aardbeving die Haïti op 12 januari jl halen goede doelen alles uit de kast om ons over te halen om geld te doneren aan het getroffen land. Geld geven kan tegenwoordig ook per sms. Maar, komt het hele bedrag dat je per sms doneert uiteindelijk wel bij de hulporganisaties terecht?

Wat er aan kosten wordt ingehouden op het bedrag dat je per sms doneert verschilt nogal. Z24 nam vier sms diensten onder de loep waarmee je Haïti kunt steunen. Wat er uiteindelijk bij het goede doel terechtkomt hangt erg af van het nummer dat je sms’t en van je provider.

Wanneer je een sms stuurt naar of ontvangt van een verkort, viercijferig nummer, maak je gebruik van een sms-dienst. Dit werkt anders dan gewoon een berichtje sturen naar een andere mobiele telefoon. De verkorte nummers worden namelijk beheerd door zogenaamde gateways, ook wel sms-brokers genoemd. Deze partijen fungeren als een soort tussenpersoon tussen de goede doelen (of partijen die bijvoorbeeld ringtones aanbieden) aan de ene kant en de telecomproviders aan de andere kant.

 

4333

Om via het Leger des Heils Haïti te steunen, kun je een berichtje sturen naar het nummer 4333. Je betaalt dan 2,50 euro. Het Leger des Heils laat weten dat hiervan 75 procent naar het goede doel gaat. Ongeveer 10 procent gaat naar de provider (al kan dit per provider een beetje verschillen). Er wordt BTW over het bedrag afgedragen, en tot slot brengt de sms- broker van dit nummer, Mobilion, 2,5 cent per bericht in rekening.
Mobilion laat desgevraagd aan Z24 weten dat zij geen kosten in rekening brengen als het geld naar giro 555 gestort wordt, het rekeningnummer van de samenwerkende hulporganisaties (SHO), anders moet er wel betaald worden.
Op 21 januari besloot het Leger des Heils zich aan te sluiten bij de SHO. Van de giften die er voor deze datum zijn gedaan via het nummer 4333 ging er dus geld naar Mobilion. Van de giften die er na 21 januari gedaan worden gaat er geen geld meer naar Mobilion, tenzij de twee nog afspreken met terugwerkende kracht de kosten kwijt te schelden.

 

5050

De SHO maken gebruik van nummer 5050. Als je via deze dienst geld aan Haïti geeft, wordt er 3 euro bij je in rekening gebracht. De SHO laat weten dat het hele bedrag naar giro 555 gaat. De sms-broker die dit nummer beheert, Golden Bytes, brengt geen kosten in rekening voor de afhandeling. Bovendien geven Vodafone, KPN en T-Mobile aan sms’jes in dit geval gratis te verwerken.

 

5757

Via het nummer 5757 is het ook mogelijk om Haïti per sms te steunen voor 1,50 euro. Dit nummer hoort bij ‘Het goede doel sms’. Deze organisatie laat weten dat er van die 1,50 euro naar verwachting 58 eurocent aan kosten in rekening worden gebracht. Uiteindelijk gaat er dus 92 cent naar het goede doel. Aan kosten voor telecom, dus aan de sms-broker en de telecombedrijven, zegt Het goede doel sms 27 eurocent kwijt te zijn. De organisatie zelf verdient 7 cent per bericht. De organisatie laat Z24 weten nog niet besloten te hebben om eventueel af te zien van de verdiensten.
Welk doel je precies steunt via het nummer 5757 is ook niet helemaal duidelijk. Wanneer er veel wordt opgehaald zegt de organisatie de opbrengst te verdelen over Akvo, het Rode Kruis en Unicef. Wanneer er weinig wordt opgehaald wordt alleen Akvo gesteund, aldus een woordvoerder. Akvo is een organisatie die zich voornamelijk richt op water en sanitatie projecten.

 

3555

Dan is het nog mogelijk om Haïti financieel bij te staan per sms naar het nummer 3555. Dit nummer is in het leven geroepen door radio 555, een samenwerkingsverband van verschillende commerciële en publieke (radio)omroepen. Haïti via dit nummer steunen kost je 1,50 euro. en woordvoerder laat weten dat de sms-broker van dit nummer, CM Telecom, zelf geen kosten in rekening brengt en in onderhandeling is met de verschillende providers over hun kosten. KPN en Vodafone laten weten voor dit nummer ook geen kosten in rekening te brengen. T-Mobile geeft echter aan wel kosten in rekening te brengen voor het afhandelen van sms’jes via dit nummer.

Wanneer je besluit om per sms geld aan Haïti te doneren, heb je de meeste kans dat het gehele bedrag ook daadwerkelijk naar het goede doel gaat wanneer je in zee gaat met de SHO.
Bovendien blijkt dat mensen die bellen via KPN en Vodafone de meeste kans hebben dat hun provider geen kosten in rekening brengt.
Wil je echter helemaal zeker zijn dat het bedrag dat je wilt geven helemaal bij de hulporganisatie terechtkomt, maak dan ouderwets geld over naar het rekeningnummer van de betreffende organisatie.

 

Door Eline Ronner, 21 januari 2010

 

Reageer op dit artikel!

 

 

Dit artikel werd ook geplaatst op de website van Z24.