Home

Columns

Verhalen

Artikelen

Contact

 

 

 

 

Oude sok en matras weer helemaal terug

De oude sok is weer helemaal terug in het Verenigd Koninkrijk, maar ook in de Eurozone.

Volgens de Amerikaanse krant The Wall Street Journal potten de Britten massaal cash geld op omdat ze bar weinig vertrouwen hebben in hun banken.

Uit cijfers van de Europese Centrale Bank (ECB) blijkt dat ook dat er meer biljetten van 500 en 100 euro in omloop zijn. Sterker nog; toen eind 2008 de kredietcrisis uitbrak was er een sterkere toename van het aantal biljetten dan daarvoor.
Een woordvoerder van de ECB laat weten dat er “ongetwijfeld een element in zat van een voorkeur voor het houden van cash geld in een klimaat waarin onzekerheid bestond over banken

Vooral de biljetten met een hoge waarde zijn in trek om spaargeld op te potten. Volgens de Bank of England (BOE) is dit een teken van het gebrek aan vertrouwen in de banken. Bovendien is het een gevolg van de lage rentestand. Doordat de rente in het Verenigd Koninkrijk erg laag is, krijgt men een minder hoge vergoeding voor het stallen van Britse ponden op een Britse bankrekening.

De BOE en de ECB namen drastische maatregelen om de kredietcrisis te lijf te gaan. Rentepercentages doken omlaag en de geldpersen werden aangezet.
Ondanks al deze maatregelen is Engeland nog niet uit de recessie geklommen. Een aantal Europese landen, waaronder Nederland, inmiddels niet meer officieel in een recessie.

Door Eline Ronner, 8 december 2009

Reageer op dit artikel!

 

Dit artikel werd ook geplaatst op de website van Z24.