Home

Columns

Verhalen

Artikelen

Contact

 

 

 

 

Nieuws

Soms worden zaken in de media als "nieuws" gepresenteerd, die dat in werkelijkheid niet echt zijn. We zitten, bijvoorbeeld, in een economische crisis. Dagelijks krijgen we hierover allerlei aspecten voorgeschoteld. Toch komen ook allerlei ter zake kundigen aan het woord, die ons willen doen geloven dat ze al zeker in 2007 een crisis hadden voorspeld. Geen nieuws dus, althans niet voor hen. Ander voorbeeld: Geert Wilders wordt vervolgd vanwege zijn uitspraken. Ook dit is niet echt nieuws, want ieder weldenkend mens had kunnen voorspellen dat dit er een keer van zou komen.

Wel nieuws was, dat Kim de Gelder in Derdermonde twee baby's en een verzorgster heeft vermoord. Dit had niemand kunnen voorspellen. Hoewel we dat maar al te graag wel hadden gewild, want dan zouden we ons minder onveilig voelen. Ook beveiliging heeft geen zin, en je zou het ook niet moeten willen, want je leeft vervolgens in een gevangenis.

Ook nieuws, maar dan wel grappig nieuws, was dat onlangs twee gevangenen tijdens een transport een ontsnappingspoging deden. Toen het busje waarin ze zaten, met hun polsen aan elkaar vastgeketend, stopte, namen ze met z'n tweeën de benen. Helaas hebben ze niet tijdig beseft wat de consequenties waren van hun fysieke verbondenheid, want ze wilden elk aan een kant langs een lantaarnpaal wegrennen. Met als gevolg dat ze met een daverende knal met de koppen tegen elkaar sloegen, en direct weer ingerekend konden worden. Grappig, en ook wel symbolisch: er bestaat geen absolute vrijheid, er is altijd enige vorm van gebondenheid. Als Wilders en zijn aanhang dat eens zouden begrijpen, dat zou pas echt nieuws zijn.

 

Myra Ronner, 31 januari 2009

Reageer op deze column!