Home

Columns

Verhalen

Artikelen

Contact

 

 

 

 

Mexicaanse Griephysterie

Vandaag berichtte o.a. Trouw dat er in Nijmeegse ziekenhuizen 11 mensen met Mexicaanse griep liggen, en dat er twee kinderen aan zijn gestorven. De ziekenhuizen stellen zelf dat er geen reden is tot zorg. Toch verschijnt er een artikel over en is er een item over op het journaal.

Aan de gewone seizoensgriep zijn er in Nederland elk jaar 250 tot 2000 doden te betreuren, terwijl er aan Mexicaanse griep vorig jaar 60 mensen stierven. Over al die seizoensgriepgevallen hoor je geen mens.

Het gevaar van de Mexicaanse griep zat er volgens de Wereldgezondheidsorganisatie in dat het virus kon muteren, waardoor het veel gevaarlijker kon worden. Tot op heden is dat overigens niet gebeurd. Deze stelling, die overigens voor andere griepvirussen ook geldt, is door de media volledig uit zijn verband gerukt, waardoor alles wat met Mexicaanse griep te maken heeft, ineens tot hysterische proporties wordt opgeblazen.

Vorig jaar hadden we voor het eerst te maken met deze griepvariant, en vrijwel dagelijks verscheen ofwel Ab Osterhaus, ofwel Roel Coutinho op de buis om te vertellen hoe gevaarlijk dit virus wel niet was, en dat we ons toch vooral moesten laten inenten. Pikant detail was daarbij dat Osterhaus belangen heeft in het bedrijf dat de entstof produceert. Hij vertelde daarover weliswaar dat hij er niet direct gewin bij had, maar over de revenuen op langere termijn hoorden we hem niet.

Klink, onze toenmalige minister van Volksgezondheid, kwam in actie en bestelde direct 34 miljoen vaccins: voor elke inwoner twee entingen. Vervolgens werden, om onverklaarbare redenen, niet alle inwoners inge├źnt, maar alleen peuters en anderen die al voor de gewone griepprik in aanmerking kwamen. Later werd bekend dat ouderen al afweerstoffen hadden tegen deze griepvariant, waardoor deze groep ten onrechte de prikken heeft gekregen. De rest van de vaccins, die een beperkte houdbaarheid hebben, moest (ver onder de aankoopprijs) worden verkocht, maar dit lukte maar voor een zeer klein dele van de vaccins. De rest van de niet gebruikte vaccins zijn uiteindelijk vernietigd.

Het lijkt me goed als er een vaccin zou worden ontwikkeld tegen deze massahysterie, en het daarmee samenhangende collectieve geheugenverlies. Tegen de huidige minister van Volksgezondheid, mevrouw Edith Schippers, zou ik willen zeggen: bestel direct 34 miljoen vaccins en ent de hele bevolking 2 keer in.

Door Myra Ronner, 6 januari 2011

Reageer op deze column!