Home

Columns

Verhalen

Artikelen

Contact

 

 

 

 

Debiel

De website Nieuws.nl publiceerde op 21 december een bericht over de van kindermisbruik verdachte Robert M. onder de titel: “Zelfmoordpogingen zedenverdachte Robert M.” Daarin worden berichten uit onze nationale fabeltjeskrant De Telegraaf geciteerd, die stellen dat Robert M. al enkele dagen na zijn arrestatie zou hebben geprobeerd zich te verhangen. Voor de goede orde meld ik hier maar even dat de man sinds de late avond van 7 december vastzit, goed beschouwd nog niet veel langer dan die enkele dagen.

Verder, zo stelt het bericht, dat ook in andere kranten te vinden valt, dat de man zich “debiel” zou gedragen en zich regelmatig uitkleedt. Dat je je regelmatig uitkleedt valt dus niet onder het als debiel betitelde gedrag, hoewel het met deze temperaturen ook niet echt van gezond verstand getuigt. Waaruit het “debiele” gedrag dan moet blijken, blijft in nevelen gehuld.

Wat me zo stoort aan deze berichtgeving is het hysterische karakter ervan. Wat voor nieuwswaarde heeft zo'n bericht? Het draagt uitsluitend bij aan wat er nu al gaande is: de man wordt virtueel opgeknoopt nog voordat precies bekend is wat er zich heeft afgespeeld, en nog voordat er een justitieel proces heeft plaatsgevonden. Ik probeer dat overigens geenszins te bagatelliseren; als het inderdaad waar is dat hij tientallen kleine kinderen tot seksuele handelingen heeft gedwongen die niet bij hun leeftijd en ontwikkeling passen, en die handelingen op beeld heeft vastgelegd om ze te verspreiden via internet, dan is dat een zeer ernstige zaak. Maar als de man vervolgens als “Het monster van Riga” wordt betiteld, zijn wel alle nuances ver te zoeken. Ik heb dan eerder een beeld van iemand die in een vernietigingskamp tijdens de Tweede Wereldoorlog de meest sadistische activiteiten heeft uitgevreten.

Wat ik me afvraag is, of de “bronnen rond het onderzoek” die het nieuws over het “debiele” gedrag naar buiten hebben gebracht, zich niet schuldig hebben gemaakt aan schending van hun geheimhoudingsplicht. Er is immers geen enkel maatschappelijk belang gediend bij de bekendmaking van de toestand waarin deze verdachte zich bevindt, terwijl hij aan de andere kant ook recht heeft op een zorgvuldige bejegening, hoe fout de man misschien wel is.

De Volkskrant (die zich in de berichtgeving ook met enige regelmaat nauwelijks onderscheidt van de Telegraaf) meldt onder meer dat er een 39-jarige medewerker van een kinderdagverblijf is aangehouden vanwege “seksuele handelingen met zichzelf” terwijl hij zat te chatten. Hoe onzinnig kan het nieuws zijn? Als het verboden is om achter je eigen computer seksuele handelingen te verrichten met jezelf terwijl je zit te chatten, of naar wat voor ander beeld of film er maar op je scherm verschijnt, dan is half Nederland rijp voor de nor.

Ook de commentaren die er te lezen vallen op de verschillende internetfora, liegen er niet om. Ze variëren van de seksistische suggestie om mannen helemaal niet toe te laten als personeel op crèches en dergelijke (iedereen die zich beroept op de Wet Gelijke behandeling krijgt onmiddellijk gelijk) tot de oproep om meteen de doodstraf uit te voeren (dat is waarschijnlijk afkomstig van één of andere Henk of Ingrid).

Dit is het kaliber dat ik als debiel gedrag zou karakteriseren.

 

Door Myra Ronner, 21 december 2010

Reageer op deze column!