Home

Columns

Verhalen

Artikelen

Contact

 

 

 

 

De Volkskrant en de Belgen

Er was eens een verslaggever bij de Volkskrant, die de opdracht had gekregen om buitenlandse kranten af te stropen, op zoek naar nieuws. Je moet toch wat in komkommertijd.

Hij vond in het Nieuwsblad (altijd goed voor sappig Belgisch nieuws) een artikeltje over een Belgisch echtpaar, dat hun 17-jarige zoon per ongeluk (?) had achtergelaten op een parkeerplaats langs een Franse snelweg, waar ze hadden overnacht.

De verslaggever zag onmiddellijk zijn vooroordeel over domme Belgen bevestigd, en schreef er een leuk nieuwsitempje over. Bij het overnemen van het stukje bleef hij helaas ook steken in een ander vooroordeel: kamperen doe je met een tent of met een caravan. Punt. Tenslotte heeft één op de 15 gezinnen in Nederland een caravan, dus in totaal zo'n 500.000 sleurhutten. Dat dit niet voor de Belgen opgaat is de journalist kennelijk ontgaan, hij neemt de Nederlander als norm voor alle Europeanen.

Het Volkskrant-artikel verhaalt vervolgens over een Belgische echtpaar dat de nacht in de caravan had doorgebracht aan de Franse snelweg. De zoon was halverwege de caravan uitgegaan en had zich op een bankje te ruste gelegd. De volgende ochtend waren de ouders zonder hem vertrokken. Ik als lezer dacht meteen dat het toch niet erg voor de hand liggend is om vanuit de caravan in de auto te stappen en dan niet te merken dat zoonlief er niet in zit.

De realiteit bleek minder hilarisch te zijn dan de Volkskrantjournalist suggereerde. Het ging volgens het Nieuwsblad niet om een caravan, maar om een camper. Da's toch een behoorlijk verschil, want met een camper kun je gewoon wegrijden met een slapende passagier die bijvoorbeeld bovenin ligt.

Dus er is weer een voordeel bijgekomen: Volkskrantjournalisten kunnen niet goed overschrijven, en al helemaal niet in komkommertijd. Punt!

(We zullen de Volkskrant ook een linkje sturen naar deze column. Als ze reageren, zullen we dat hier vermelden).

Reageer op deze column!