Home

Columns

Verhalen

Artikelen

Contact

 

 

 

 

DABAgirls.com: fake of niet?

Vorige week schreef ik al over het weblog van een stel berooide bankiersvrouwen:dabagirls.com. De dames zouden zich hebben verenigd in een praatgroepje met bijbehorend weblog. Eind januari werden ze bekend toen de Amerikaanse krant The New York Times een stukje schreef over de dames. Vandaag lees ik echter in de Volkskrant dat het de wanhopige golddiggers alleen maar om een boekencontract te doen zou zijn.

Ene Linda Holmes (leuk pseudoniem trouwens) was geintrigeerd door het online dagboekje van de meiden en trekt de autenticiteit ervan in twijfel. Het lijkt immers te leuk om waar te zijn. Bovendien zijn er een aantal verdachte toevalligheden waarvan ik er een paar van zal noemen:

  1. De site dabagirls.com was pas een dikke week in de lucht toen het aandacht kreeg in de krant. Ter verdediging moet hierbij wel worden toegevoegd dat de voorloper van de site een post heeft in november. Dit is wel meteen de enige post. Het gaat om een cartoon zonder enig commentaar. De stukjes op het nieuwe weblog beginnen overigens al in september 2008.

  2. Wat ook erg toevallig is, is dat de dames de dag na het verschijnen van het krantenartikel al een deal hebben kunnen sluiten voor het maken van een boek op basis van het weblog.

  3. The New York Times heeft inmiddels al op de vermeende poppenkast gereageerd, maar nog niet erg bevredigend.

  4. Er zouden 30 vrouwen in de praatgroep zitten. Dit zou je op basis van de reacties op de stukken echter niet zeggen.

Al met al vragen heel wat mensen zich af of het weblog niet een stunt is van een stel meiden die graag een bestseller willen schrijven. Dat zou trouwens wel vervelend zijn voor The New York Times. Die krant ging eerder bijna het hoekje om vanwege een affaire met een journalist (Jayson Blair) die duizenden artikelen uit zijn duim had gezogen.

 

Eline Ronner, 9 februari 2009

Reageer op deze column!