Home

Columns

Verhalen

Artikelen

Contact

 

 

 

 

Carry trade: een riskant spelletje

Voorlopig handhaaft de Amerikaanse centrale bank de rente op het huidige historisch lage niveau. Voorlopig valt er dus nog veel geld te verdienen met de dollar carry trade. Wat is carry trade eigenlijk en wat zijn de risico’s?

Door de zeer lage rente in de Verenigde Staten, is het aantrekkelijk om in de VS geld te lenen en in een ander land weer te investeren waar de rente hoger is. Dit trucje wordt ook wel carry trade genoemd.
Massaal lenen hedgefondsen geld in het land van de onbegrensde mogelijkheden om het vervolgens ergens anders weg te zetten.

Slapend rijk
Zolang geld in de VS zo goed als gratis blijft, is het gemakkelijk geld verdienen met de carry trade. In principe kun je zo slapend rijk worden. Geen wonder dus dat de dollar carry trade erg groot aan het worden is. Exacte getallen zijn niet bekend maar volgens schattingen zou het om duizenden miljarden dollars gaan.

Favoriete bestemmingen
Vooral opkomende economieën zijn een populaire bestemming voor de dollars volgens Amerika econoom Philip Marey van de Rabobank.
De rente in Zuid Afrika is bijvoorbeeld 7 procent en in Australië 2,5 procent, een stuk hoger dan de rente in de VS. Beide landen zijn hierdoor een populaire bestemming voor partijen die zich bezighouden met carry trade.

Wisselkoersen
Doordat partijen massaal dollars lenen en vervolgens in het buitenland stallen, zorgt de carry trade voor een neerwaartse druk op de waarde van de Amerikaanse munt. Je leent immers in dollars, maar moet die dollars vervolgens weer wisselen in de munt van het land waarin je wilt investeren.

Landen die veel reserves in dollars hebben aangelegd, zien de waarde van die reserves in waarde dalen. Bovendien sleept de dollar een hele rits andere valuta mee.  Sommige Latijns Amerikaanse en Aziatische landen hebben hun munt gekoppeld aan de dollar. Een belangrijk voorbeeld hiervan is de Chinese yuan. Het is dan ook niet verrassend dat de dollar onderwerp van gesprek is tijdens het bezoek van de Amerikaanse president Obama aan China.

Zeepbellen
Carry trade is vooral een riskant spelletje. Zolang de rente in de VS laag blijft en de dollar goedkoop, zullen goedkope dollars naar landen met een hogere rente stromen. Door de “overdosis” aan geld die naar het land stroomt zullen er hier zeepbellen ontstaan. Aandelen worden overgewaardeerd, maar ook vastgoed kan te veel in waarde stijgen.

De Amerikaanse econoom Nouriel Roubini waarschuwde al voor het ontstaan van zeepbellen door de carry trade. Ook het IMF waarschuwt in een rapportvoor het ontstaan van onbalans in de financiele markten door de dollar carry trade.

Hollen naar de uitgang
Die zeepbellen die door de carry trade geblazen zijn, zullen echter vroeg of laat uiteenspatten. Dit kan gebeuren wanneer de rente in de VS verhoogd wordt en het te duur wordt om dollars te lenen om ergens anders uit te zetten. Gevolg: speculanten lossen massaal hun schulden in dollars af. Beurzen raken in een vrije val, huizenprijzen imploderen, en ook de munt van landen waar de bubbels zich bevinden daalt sterk in waarde. Landen waar alle dollars in tijden van carry trade naartoe gaan, krijgen uiteindelijk een fikse kater van al het geld dat ze overspoelt. Die landen lopen het risico in een diepe economische crisis te komen.

Hoe hard dit de gewone man kan raken bleek wel toen vorig jaar veel IJslanders een hypotheek in Japanse yens hadden afgesloten. De rente in Japan was ontzettend laag en de kroon steeg gestaag in waarde. Helaas kwamen veel van die mensen diep in de problemen toen de waarde van de kroon inklapte en mensen de maandlasten niet meer op konden brengen.

De waarde van de dollar zal dan opveren omdat er voor het aflossen van de schulden massaal dollars worden gekocht.

Voor iedereen die een slaatje wil slaan uit de carry trade is het dus belangrijk om er op tijd weer snel uit te stappen. Dit is echter bijna niet te doen.

Volgens hoogleraar monetaire economie Casper de Vries is er niet veel aan het plotseling uiteenspatten van zeepbellen door de carry trade te doen. Het is afwachten wanneer de bel barst en dan zorgen dat je geen schulden in dollars hebt.

Door Eline Ronner, 24 november 2009

 

Reageer op dit artikel!