Home

Columns

Verhalen

Artikelen

Contact

 

 

 

 

Buitenlands nieuws

Op mijn computer heb ik de Volkskrant Nieuwsklikker geïnstalleerd, die me elk half uur via een pop-up op de hoogte brengt van het laatste nieuws. Althans, dat is de bedoeling. Maar vandaag had ik het gevoel dat ik de Telegraaf-variant van de Nieuwsklikker had, of, nog erger, die van een pulpblad als de Privé, Story of Weekend.

In de rubriek Buitenland stond een bericht dat een Chinese voorkruipster het zowaar had gepresteerd om een Nederlandse medewerkster van de Expo in Shanghai te slaan. De medewerkster had de Chinese tot de orde geroepen en gezegd dat ze achteraan de rij moest aansluiten, waarna de vrouw haar een klap had gegeven. Niet bekend is of de vrouw toen toch achteraan wilde gaan staan, maar wel is bekend dat zij door de beveiliging werd verzocht om de Expo te verlaten. De commissaris-generaal (een nogal opgewaardeerde benaming voor een coordinator) van de Expo heeft de Volkskrant hierover ingelicht. Gelukkig kon de betreffende medewerkster na de klap haar dienst gewoon afmaken, zo liet hij weten. Het incident staat niet op zichzelf, want ook de commissaris-generaal van Duitsland liet desgevraagd weten dat ook hij al te maken had gehad met "ontoelaatbaar wangedrag" van de bezoekers, inclusief "de meest buitensporige beledigingen en fysieke aanvallen." Ik ben wel benieuwd wat die buitensporige beledigingen dan inhielden.

Die Chinezen hebben, zo blijkt maar weer, geen manieren geleerd. Je zou toch denken dat ze in Shanghai wel wat gewend zijn als het op grote mensenmassa's aankomt. Het zal toch niet de eerste keer zijn dat iemand ergens in de rij moet staan, maar misschien is dat juist wel het probleem; je kunt die drukte op een gegeven moment wel eens goed zat zijn.

Nee, dan Nederlanders: ons welopgevoede volkje is altijd één en al fatsoen, wachten keurig netjes onze beurt af, delen gezellig koffie uit met een koekje erbij onder de mede-wachtenden, schelden nooit en fysiek geweld is iets dat al helemaal nooit in ons hoofd opkomt. Als het echt lang duurt zetten wij met z'n allen een lied in dat we nog lange niet naar huis gaan, waarmee elk wachten tot een zodanig feest wordt gemaakt dat je haast baalt als je toch aan de beurt bent. Dus ik kan me heel goed voorstellen dat de betreffende medewerkster van de Expo, een studente, volkomen getraumatiseerd is door deze onverwachte ervaring. Ze is een echte bikkel, dat ze haar dienst ondanks alles toch gewoon heeft afgemaakt.

Ik heb de betreffende commissaris-generaal, de heer Walter van Weelden zojuist nog even gebeld om te informeren hoe het nu met het slachtoffer gaat. Om Telegraaf-toestanden te voorkomen werd het mij niet toegestaan om onder de gegeven omstandigheden met de betreffende medewekster zelf te spreken. De heer Van Weelden liet weten dat het naar omstandigheden goed gaat met de medewerkster, en dat een team van Slachtofferhulp inmiddels onderweg is naar Shanghai.

 

Door Myra Ronner, 24 mei 2010

 

Reageer op deze column!