Home

Columns

Verhalen

Artikelen

Contact

 

 

 

 

Brommerrijbewijs

Vandaag trof ik dit artikeltje in Trouw. Hieruit blijkt dat het bromfietsrijbewijs nu € 1000 kost, en dat wordt verlaagd naar € 380. Tenminste, Eurlings "zal dat proberen". Best kans dus dat zulks niet eens gaat lukken.
Ten eerste vind ik € 1000 voor een dergelijk certificaat idioot duur. Het gaat tenslotte om een certificaat waarmee je bevoegd bent om met een snelheid van maximaal 30 km per uur binnen de bebouwde kom, en 40 km per uur daarbuiten te rijden. En bovendien met een helm op. Een beetje fietser komt ook heel dicht in de buurt van deze snelheden, en die hoeft geen certificaat te hebben. Als er nu eens wat meer werk wordt gemaakt van het aloude verkeersexamen dat kinderen op de basisschool moeten doen, lijkt me dat vele malen efficiënter. In een land als Nederland, met z’n enorme hoeveelheid verkeer, moet ieder kind er zo vroeg mogelijk de verkeersregels stevig ingestampt krijgen. Met een goed (dus beter dan nu) examen aan het eind, dat verplicht moet worden gehaald.

In die situatie is het bromfietsrijbewijs niets anders dan een herhaling van de eerder opgedane stof, plus een goede voorlichting over de risico’s van het brommer rijden, zowel voor de berijder zelf als voor de andere verkeersdeelnemers. Dat hoeft dus niet zo veel te kosten, zelfs de voorgestelde € 380 lijkt me al rijkelijk aan de hoge kant.

De suggestie in de kop van het artikel, dat het nu nog goedkoper zal worden, komt mij nogal hilarisch voor. Zo van: het was al zo goedkoop, gekker moet het toch niet worden.  Naar alle waarschijnlijkheid is dit een persbericht, opgesteld door de spindoctor van Eurlings, die de strepen aan de balk van deze minister moet uitvergroten. Treurig dat “de redactie politiek” dit zo klakkeloos overneemt.

Myra Ronner, 13 februari 2009

Reageren kan via myra@nieuwsspotten.nl