Home

Columns

Verhalen

Artikelen

Contact

 

 

 

 

Brazilië vies van de dollar

Brazilië is niet alleen een populaire vakantiebestemming. Het land heeft ook te maken met een toenemende stroom van dollars. Om een tsunami aan dollars te voorkomen, heeft de regering zelfs maatregelen genomen om de buitenlandse valuta te weren.

Het gaat Brazilië economisch voor de wind. Het land herstelde zich erg snel van de crisis, de economie groeide het tweede kwartaal van dit jaar alweer. Ook de Braziliaanse munt, de real, is gewild. Brazilië is door de hoge rente in het land een interessante bestemming voor partijen die tegen een zeer lage rente Amerikaanse dollars lenen om ze vervolgens tegen een hoge rente in Brazilië te stallen. Dit fenomeen wordt ook wel carry trade genoemd.

Het afgelopen jaar steeg de waarde van de real met 35% ten opzichte van de dollar. Dat de real steeds duurder wordt, baart de Braziliaanse regering zorgen. Een dure real zou roet in het eten kunnen gooien voor wat betreft de economische ontwikkeling in het land. Gevaar is dat Brazilië door een dure real wordt overspoeld met goedkope import en dat de export in elkaar zakt.

Om het land minder aantrekkelijk te maken voor dollars, heeft de regering in oktober besloten om belasting van 2 procent te heffen op buitenlands kapitaal dat in Brazilië belegd wordt.

Instroomtax
Ondanks deze instroomtax steeg de real de afgelopen tijd nog verder in waarde ten opzichte van de dollar.

Dus de Braziliaanse regering zint op meer maatregelen om investeringen in dollars te ontmoedigen. Nu broeden de Brazilianen op een maatregel die buitenlandse investeerders verplicht om hun in het buitenland verkregen dollars te registreren en garanties af te geven voor het terugtrekken van die dollars uit Brazilië.

Een andere maatregel die de Brazilianen kunnen nemen om de opmars van hun real te temperen is om de Centrale Bank dollars te laten kopen. Omdat ze die dollars kopen met real, komen er dan meer real op de markt, wat de koers zal drukken.

Door Eline Ronner, 24 november 2009

 

Reageer op dit artikel!