Home

Columns

Verhalen

Artikelen

Contact

 

 

 

 

Blootgewoon

Onlangs heeft Anita Witzier voor de KRO een nieuw TV-programma gemaakt. Om hiervoor reclame te maken, heeft de KRO posters gemaakt waarop een tiental mensen naakt te zien zijn, en ook Anita is voor deze gelegenheid uit de kleren gegaan. Heel kunstig gedaan, ze is wel bloot maar je ziet niets.

Nu heeft de KRO met die posters zich de woede op de hals gehaald van de organisatie Christenen voor de Waarheid. In het baggerprogramma Shownieuws van SBS6 kwam de voorzitter van deze organisatie, Jan de Bruin aan het woord.

Hij beklaagde zich erover dat de poster aanzet tot seksualiteit. "Stel je voor, aldus De Bruin, deze poster hangt in een jongenskamer, in een meisjeskamer, en naakt (klein glimlachje) dat maakt nogal wat los. Dat heeft met gevoelens te maken." Tja, veel gekker moet het toch niet worden, dat er zomaar wat loskomt, wat met gevoelens te maken heeft.

Vervolgens komt Anita aan het woord, die ons geruststelt, en ons vertelt dat er natuurlijk geen genitalien in beeld komen, en dat je geen plaatsvervangend gevoel van schaamte krijgt (hoe weet zij dat?), althans dat is niet de bedoeling.

Daarna komt Jan de Bruin weer in beeld, en bij dit fragment kreeg ik onmiddellijk een déjà vu van De Vieze man, alias Koot (zie onderaan deze pagina). Je ziet De Bruin stiekem toch al de door hem zo gevreesde gevoelens bovenkomen, maar hij vermant zich (hoewel: vermannen is waarschijnlijk niet het juiste woord), hij komt met een alternatief: "waarom geen interview met iemand die geld vraagt voor bijvoorbeeld de aidswezen?" Hij heeft volkomen gelijk: daar krijg je niet direct seksuele gevoelens bij.

De KRO laat weten dat het een heel integer gemaakt programma is, naakt met een missie. Zelf zie ik overigens die missie nog niet zo, en ik zie ook nog niet zo een-twee-drie hoe daarmee de aandacht op de goede doelen wordt gevestigd. Het sluit, aldus de KRO, mooi aan bij de campagne: Zorg voor jezelf en zorg voor elkaar. Maar het is wel een manier van voor elkaar zorgen waar De Bruin en zijn organisatie nogal gemengde gevoelens krijgt: lekker en vies tegelijk.

Update naar aanleiding van de eerste uitzending op 30 juli 2009:

Het blijkt nu te gaan om het samenstellen van een kalender waarop blootfoto's komen te staan. De opbrengst gaat naar een goed doel, door de bloterikken zelf uitgekozen. Per uitzending gaan twee groepen mensen uit de kleren op de foto, de beste foto's worden gekozen om op de kalender te verschijnen. Bloot verkoopt, is de boodschap. De niet-verkozenen hebben dus voor de spreekwoordelijke kat z'n bierkaai (uitdrukking van Koot en Bie's clicheemannetjes) in hun blote kont staan poseren.

De uitzending is geheel gewijd aan de gêne van de deelnemers en aan het verdere gebeuren rond de shoot, hoewel de deelnemers nog wel even voor de buis mogen motiveren waarom ze juist voor dit doel hebben gekozen; in dit geval waarom het hen persoonlijk aan het hart gaat. Voor de kijker is daar weinig lol aan te beleven.

Al met al dus een toch wat voyeuristisch programma, waarbij het uiteindelijke doel toch is dat je je blote lijf moet verkopen. Ik kan me betere manieren voorstellen om geld in te zamelen voor goede doelen.

Myra Ronner, 31 juli 2009

Reageer op deze column!