Home

Columns

Verhalen

Artikelen

Contact

 

 

 

 

De nieuwe "buitenechtelijke dochter" van Bernhard

Op 23 augustus 2011 was Marc van der Linden bij Knevel & Van den Brink te gast, om er zijn nieuwste boek "De vrouwen van Prins Berhard" te presenteren. In dat boek wordt onthuld dat Bernhard nog een derde buitenechtelijke dochter zou hebben gehad, Mildred Zijlstra, die geboren is op 12 februari 1946 in Den Haag, en die verwekt zou zijn tijdens de bevrijdingseuforie bij ene Trijntje, die als secretaresse bij de Binnenlandse Strijdkrachten in Apeldoorn werkte. Bij haar geboorte is Mildred ter adoptie afgestaan en zou ze, door bemiddeling van de familie Donner en de burgemeester van Rhenen, Lodewijk Bos van Rosenthal, terecht zijn gekomen bij Jan Willem Zijlstra en Maria Rosendaal. Genoemde Zijlstra was een vriend van Lodewijk Bos van Rosenthal. Mildred groeide op in Rhenen.

Get Microsoft Silverlight
Of bekijk de flash versie.
 

Marc vertelt dat hij op het spoor van Mildred is gekomen door zijn collega Annejet van der Zijl. Zij is o.a. schrijfster van het boek "Bernhard, een verborgen geschiedenis", dat zijzelf op haar website als historische reconstructie van de Duitse geschiedenis van Bernhard afficheert, en waarmee zij in 2010 in Amsterdam als historica promoveerde.

Marc wordt geinterviewd door Van den Brink over deze dochter, en de eerste vraag is hoe zeker hij van zijn zaak is. 99%, antwoordt MvdL glunderend, want, zo zegt hij, "ik heb nog niets gevonden dat wijst in een andere richting dan Prins Bernhard". Dat zegt natuurlijk helemaal niets. Het kan best zijn dat hij ook niet echt goed heeft gezocht naar andere mogelijkheden, omdat dit natuurlijk een sappig nieuwtje is, en daar is Marc dol op. Hij zegt er eerlijk bij dat er geen DNA is, en dat dit er ook wel niet zal komen. Maar dat geeft niks, want dat was er van Alexia en Alicia ook niet, en van hen weten we tenslotte ook dat het zijn dochters waren. Subtiel verschil is natuurlijk wel dan Bernhard dat zelf ook heeft toegegeven, terwijl hij van Mildred's bestaan waarschijnlijk niet eens heeft geweten. En waarom zou Trijntje nooit aan Bernhard hebben verteld dat hun avontuurtje tot een kind had geleid? Ook niet toen, nog vóór Bernhard's dood, al bekend werd dat hij in elk geval één buitenechtelijke dochter had?

Marc zegt dat er "een aantal bronnen" zijn die de geschiedenis kennen, maar hij wil niet zeggen wie die bronnen dan zijn. Zo lust ik er nog wel één. Hij zegt ook dat er "echt veel onderzoek is gedaan". Zegt dat iets over de kwaliteit van dat onderzoek? Zegt dat iets over de betrouwbaarheid van de uitkomsten van dat onderzoek? Nee dus.

Marc verzekert ons nogmaals dat er nog niets is gevonden dat niet naar Bernhard wijst. Alsof de herhaling van de stelling de juistheid ervan bewijst. Marc heeft ook een naam op te houden, zo zegt hij nog. We kennen Marc van der Linden vooral van roddelbladen als Weekend, waarvan hij hoofdredacteur was, van RTL Boulevard, dat ook al niet bekend staat om het waarheidsgehalte van wat daar aan bod komt, en van het tijdschrift Royalty, waarvan hij nu hoofdredacteur is. Ook is van Marc bekend dat hij ervan baalt dat hij niet door het Koninklijk Huis wordt erkend als betrouwbaar verslaggever, omdat hij niet door de ballotage komt voor de Vereniging Verslaggeving Koninklijk Huis (VVKH), waardoor hij minder informatie krijgt dan leden van de VVKH. Hij heeft dus nog een appeltje te schillen met de Familie. Dus de naam die Marc heeft op te houden is niet echt een beletsel om onzin te publiceren.

Hij vindt ook dat wij veel te veel hangen aan de publicatie in de Volkskrant over de tweede buitenrechtelijke dochter. Hij wil ons doen geloven dat hij de eerste was die erover publiceerde. Ik kan alleen maar voor mijzelf spreken, maar persoonlijk wist ik pas van de tweede dochter van onze nationale schuinsmarcheerder toen de Volkskrant het interview publiceerde, kort na Bernhard's dood. Hij zegt dat Bernhard in dat interview ook veel onjuistheden heeft verteld (dus het interview is daarmee volgens Marc niet betrouwbaar?), bijvoorbeeld omdat Bernhard zegt dat Alicia net na de Hofmans-affaire is geboren, terwijl ze volgens Marc al daarvóór zou zijn geboren. Dat hangt er maar vanaf wat je ermee bedoelt: Hofmans kwam in 1948 in contact met Juliana, en werd in 1950 door Bernhard verbannen. Dat leidde tot conflicten tussen Juliana en Bernhard, omdat zij weigerde Hofmans niet meer te zien. Hij regelde een plek in een psychiatrische inrichting voor Juliana, maar wanneer dit speelde is niet precies bekend. In 1952 werd Alicia geboren. Dus wat Bernhard zegt, namelijk dat hij tijdens de ruzies over Hofmans Alicia heeft verwekt, kan wel degelijk kloppen als je het vanuit zijn positie bekijkt. De Hofmans-affaire was voor Bernhard vooral de crisis die het met zijn echtgenote opleverde, terwijl het Nederlandse volk daar pas in 1956 kennis van nam, via het artikel in het Duitse Der Spiegel.

Marc ergert zich aan "de kritische pruik" die Van den Brink opheeft. Zo kritisch was Van den Brink helemaal niet (in tegendeel!), en de vragen die hij stelde werden door Marc in het geheel niet beantwoord. We moeten Marc gewoon geloven, want hij heeft 2 mensen gevonden die een schriftelijke verklaring hebben afgelegd (wie dat zijn, wordt niet gevraagd en dus ook niet verteld), en het is "wat al te makkelijk om het boek maar af te pissen", terwijl dit in het geheel niet gebeurde. Puntje in zijn nadeel is verder dat de burgemeester van Rhenen inmiddels dood is en dus niet meer kan bevestigen dat hij inderdaad wist van het bloedverwantschap tussen Bernhard en Mildred, en de moeder van Mildred (de enige die echt kan weten hoe zit) wil niet praten met de pers. Waarom ze dan wel met Marc heeft willen praten is mij een raadsel, of het moet zijn dat ze kwaad is dat Marc er een boek over heeft geschreven en zij daarom dat journalistengepeupel niet meer vertrouwt.

Vervolgens komt Mildred aan het woord, en ook zij hult zich in nevelen. Op de vraag waarom zij nu pas uit de anonimiteit treedt, zegt ze dat ze daar eigenlijk nooit toe heeft besloten, maar dat pas deed nadat Marc contact met haar had opgenomen. Marc beloofde haar te helpen om nog wat dingetjes uit te zoeken. Welke dingetjes dat waren, wordt niet gevraagd en dus ook niet onthuld. Dat is raar. Ze vertelt dat Bos van Rosenthal (de burgemeester dus) haar had verteld wie haar vader was, en zij ook haar biologische moeder aan de tand had gevoeld hierover, en dat was een zeer moeizaam proces. De moeder had "in zoveel bewoordingen" toegegeven dat het waar was. Hoezo "in zoveel bewoordingen"? Heeft ze het nu toegegeven of niet? Heeft ze nu tegen Mildred gezegd: "Ja, het klopt, Bernhard is je vader" of heeft ze het maar een beetje in het midden gelaten? Dat laatste is heel waarschijnlijk, omdat Mildred zegt dat er toch nog enkele puzzelstukjes ontbreken. En hoewel ze zegt dat ze Bernhard niet echt kende (niet meer dan u en ik), herkent ze bij haar kinderen wel allerlei dingen van Bernhard, zowel in uiterlijk als in karakter. Zijn haar kinderen ook schuinsmarcheerders? Aan haarzelf zie ik overigens geen enkele gelijkenis met Bernhard.

Ronduit irritant wordt Knevel als hij gaat vissen naar het geloof van de adoptie-ouders van Mildred, en naar haar eigen geloof. Altijd maar weer moet God er met de haren worden bijgesleept, ook al heeft het geen enkele relevantie voor het onderwerp.

Aan het slot van het programma wordt altijd gevraagd wat de deelnemers de volgende dag gaan doen. Marc zegt natuurlijk dat hij zijn boek gaat presenteren. En Mildred? Gaat zij terug naar Engeland, waar zij woont? Nee hoor, dat is pas over twee dagen. Eerst gaat ze met Marc mee, om zijn boek te presenteren. Wedden dat zij een deel van de opbrengst krijgt?

 

Door Myra Ronner, 25 augustus 2011

 

Reageer op deze column!