Belgenmop
Af en toe heb ik bij het lezen van de Volkskrant wel eens het gevoel in de Telegraaf te zijn beland. Dit was ook het geval toen ik door de Volskrant Nieuwsklikker werd geattendeerd op een artikel over een paar Belgische boeven, die op een wel heel simpele wijze zouden zijn ontsnapt uit de bajes in Namen. Tijdens het frietbakken zou de keukendeur open zijn blijven staan, met nog één dienstdoende cipier, de rest van het personeel was vertrokken. Die ene cipier was gemakkelijk te overmeesteren en het geboefte had vervolgens de sleutel gepikt. Het had toch wel erg veel weg van een (slappe) Belgenmop.
Volkskrant verwees ook naar berichten hierover in de Belgische krant Het Laatste Nieuws. Dit is zo ongeveer de Belgische variant van de Telegraaf. In elk geval brengen ze regelmatig nieuwtjes waar niemand echt op zit te wachten, maar ze brengen het op een dusdanig smeuiige manier die je ook sterk aan het blad Privé doet denken.
Ik was dus erg benieuwd wat Het Laatste Nieuws over dit onderwerp zou hebben geschreven. Dat viel vies tegen. Niks frietbakkerijen, niks open keukendeuren. Het artikel was er overigens niet minder smeuiig om, met de foto's van de twee boeven erbij. Het valt me overigens vaak op dat boeven hun oogleden altijd een beetje laten hangen, alsof ze permanent moe zijn. Zelden zie je het geboefte met echt open ogen in de lens kijken.
Wat ook opviel, was de gehanteerde terminologie. Zo had ik nog nooit van de term "banditisme" gehoord. Ook Van Dale kent dit woord niet. Ook de term "Tigerkidnapping" was nieuw voor mij. Wikipedia zegt er dit over:
Tigerkidnapping is een vorm van ontvoering die voornamelijk gericht is tegen een werknemer waarbij (directe) familie- of gezinsleden worden vastgehouden (gegijzeld) om druk uit te oefenen op die werknemer. Voornamelijk vindt dit plaats om waardepapieren of grote sommen losgeld te ontvangen van een bedrijf of instantie.
De werknemers van instanties waarbij lokaal grote sommen geld voorhanden zijn lopen een verhoogd risico om met deze criminaliteitsvorm in aanraking te komen. Te denken valt aan waardetransporteurs, banken, postkantoren en juweliers. Exacte cijfers zijn op dit moment voor Nederland niet bekend. In België hebben in 2005 zeker 25 gevallen van tigerkidnapping plaatsgevonden, inclusief pogingen daartoe.
Definitie
De term ‘tigerkidnapping’ werd voor het eerst gebruikt door de Britse politie. Het verwijst naar de wijze waarop de ontvoering vaak gepland en uitgevoerd wordt. Dit heeft iets van de manier waarop een tijger zijn prooi uitkiest, benadert en aanvalt. De ontvoeringen kenmerken zich door het gericht observeren van het beoogde slachtoffer (vaak voor langere tijd) en het nauwkeurig plannen van de ontvoering.
Hoewel de term ‘kidnapping’ suggereert dat er een kind ontvoerd wordt, is dit zeker niet altijd het geval. Voornamelijk zal de ontvoering gericht zijn op volwassen familieleden waarbij ook kinderen worden betrokken.
Strafbaar feit
Onder de Nederlandse strafwet is tigerkidnapping strafbaar volgens artikel 282 van het Wetboek van Strafrecht. Dit artikel stelt het strafbaar om iemand wederrechtelijk (tegen zijn zin in) vrijheid te ontnemen. Iemand die zich hieraan strafbaar maakt kan maximaal acht jaar gevangenisstraf tegemoet zien. Wanneer er bijzondere omstandigheden (gevolgen) zijn (zoals zwaar letsel of wanneer iemand gedood wordt), dan kan die gevangenisstraf verhoogd worden tot respectievelijk maximaal 9 of 12 jaar.
Wellicht is het artikel het protest van Volkskrantredacteuren, die als onderdeel van PCM recent door de Belgische Persgroep zijn overgenomen. Maar nu weten we ook meteen waarom dat is gebeurd.
Door Myra Ronner, 8 maart 2009
Reageer op deze column!